Mat

Ostbrickan

Att någon timme efter middagen eller istället för dessert ta fram en ostbricka har blivit mer och mer vanligt i det svenska mathemmet.

Ostarna är många och variationsmöjligheterna likaså. Ett lätt misstag vid delikatessdisken i butiken är att plocka på sig för mycket ost av för många sorter. Härav kommer en rekommendation som håller både i det enkla sammanahanget eller för att bjuda den mer kräsne helggästen på.

Ostbricka

Tre ostar som med fördel och enkelhet kombineras:

Gruyère, en hård ost från den fransktalande delen av Schweiz med kraftig smak som enkelt serveras i stavar.

Brie, en fransk vitmögelost som känns igen av de flesta. Klassiker!

Gouda, en halvhård ost på komjölk från Nederländerna. En ny bekantskap för många som även kan användas som pålägg på morgonsmörgåsen dagen efter.

Klassiska tillbehör på ostbrickan är marmelad och kex.

Viktigt! Ta ut ostarna i rumstemperatur en till två timmar före de skall ätas så har dom mjuknat lite och smakar mer.