Mat

Pitepalt

Vi har här skrivit om mängder av internationella maträtter och delikatesser men sällan om klassisk svensk husmanskost. Så låt oss presentera pitepalt.

Palts huvudingredienser är finriven potatis som blandas med salt och mjöl till en smet. Från smeten skapas sedan bollar som kan fyllas med allt möjligt men vanligast är fläsk. Dessa kokas sedan och serveras sedan inte sällan med lingonsylt.

Det finns mängder av variationer av palt och dess populäritet är som störst i Norrland och i Piteå har man sin helt egna variation som kallas pitepalt. Det är egentligen inte större skillnad på Piteås nationalrätt och vanlig palt men i Piteå är kärleken för denna maträtt extra stor. I Piteå finns exempelvis landets enda paltzeria och här finns också en paltakademi.

Pitepalt
Pitepalt serverad med lingonsylt

Om Piteå

Ska du du äta pitepalt ska du göra det i Piteå och besöker du staden som turist kommer du vara långt ifrån ensam. Piteå är faktiskt Norrlands främsta turiststad och besökare både från Sverige och internationellt tar sig hit. Den främsta attraktionen är inte pitepalt utan Pite Havsbad som ligger strax utanför Piteå. Detta enorma hotell och nöjesanläggning lockar mängder av barnfamiljer under främst sommarmånaderna.

Utöver pitepalt och havsbad lockar denna förhållandevis lilla stad även mängder av turister under dess stora festival som heter Piteå dansar och ler.

Hotell och boende i Piteå

Det i särklass största hotellet i Piteå är Pite Havsbad. Denna enorma anläggning har cirka 400 rum och dessa är inte sällan fullbokade. Utöver hotellet finns det även en större camping i anslutning till Pite Havsbad som är mycket populär under sommarens semestermånader.

Det finns även ett relativ bra utbud av hotell i centrala Piteå. Det nybyggda Bishops Arms i centrala Piteå har snabbt blivit ett populärt alternativ. Men om du vill bo på ett klassiskt hotell i centrala Piteå är det Piteå Stadshotell som gäller. Där serveras även pitepalt.