Dryck

Sälj mer med exponeringskyl

Vid försäljning av matvaror och drycker är en exponeringskyl oslagbart. Precis som namnet visar exponerar kylen de varor som man önskar att kunden ska fästa ögonen på. Framförallt är det just drycker som står i dessa kylar då drycker köps mer i spontanköp än snabbmat, korv m.m.

Exponera – Följ kundens väg

Att exponera en vara för kunderna handlar om att lyfta fram dem i blickfånget. Det enklaste sättet att se detta är hur man ställer varorna på en bensinstation. Väldigt många personer tankar och går sedan direkt in via ingången fram till kassan. Chansen att något köps spontant finns på vägen fram till betalningen. Det är där man exponerar produkterna och därmed även de produkter som säljs lättast via spontana köp.

Under sommaren kan det därmed vara mycket effektivt att ha en exponeringskyl någonstans på dessa få meter som kunden går. Står kylen precis vid kassan kan kunden enkelt ta en läsk när man ska betala. Men även någon meter framför fungerar för att ”fånga upp intresset” från de som står i kö.

Storlek – Skyltning – Dörrar

Det man kan fundera på när exponeringskylar ska köpas (eller hyras via leasing) är dess storlek, hur skyltning ska användas och åt dörrarnas funktion.

Storlek avgörs framförallt av var kylen ska stå. Men ju större den är desto tyngre blir den vilket kan göra det svårt att flytta den mellan olika ställen i butiken.

De olika modellerna har olika möjligheter till skyltning. Det handlar om var det går att sätta upp skyltar med information och pris. Exempelvis har vissa exponeringskylar en upplyst skylt på toppen. Ett sätt att ännu tydligare förmedla vad som finns att handla.

Dörrarnas funktion är något som är lätt att glömma bort men som kan bli ytterst irriterande om man väljer fel. Ska det vara en enda dörr som därmed öppnas åt ena hållet? Eller är det en bred kyl som har dubbeldörrar? Ännu ett alternativ är att ha skjutdörrar vilket främst används på de bredare modellerna. Gällande dörrar är det en stor fördel om dessa stängs automatiskt. Detta oavsett om det är på en restaurang, bensinstation eller en vanlig arbetsplats.

Kolla gärna om hyllorna är justerbara. Det betyder att man kan flytta hyllplanen till valfria höjder. Många är anpassade för standardmått i början vilket brukar räcka långt. Men så fort man vill anpassa och ha andra produkter i hyllorna bör självklart detta kunna anpassas.