Dryck

Vilken teburk passar dig?

Te, oavsett tepåsar eller löste, kan serveras i den förpackning de köps. Men många väljer istället att köpa in riktigt snygga teburkar. De finare modellerna är oftast av plåt men det finns även andra alternativ. Vilken teburk passar dig?

Japanska handmålade teburkar

De japanska teburkarna är lite extra exklusiva. En äkta japansk teburk är nämligen handmålad och helt unik. Självklart kan handmålade teburkar köpas med inspiration från andra länder men historiskt sett har de handmålade burkarna från Japan stått högt i kurs. Ofta är det klassiska historiska motiv på dessa.

En japansk teburk är alltså en perfekt gåva. Det är inte bara te – utan te i en mycket exklusiv förpackning.

Teböcker

Det är skillnad på teböcker och böcker om te. Teböcker är nämligen namnet på de plåtburkar som är formade som stora gamla böcker. Med ett snyggt tryck ser de ut som en dyrbar bok från 1800-talet. Ofta är det ett målat landskap eller slingriga ord på framsidan.

En teburk som kan stå framme i bokhyllan, på köksbänken eller som passar perfekt att ge bort i present.

Retroburkar – på väg tillbaka

Egentligen kan många av de klassiska teburkarna falla inom ”retro”. Både teböckerna och de handmålade burkarna lyfter upp stilar från förr. Men med retro menas framförallt teburkar med inslag från 50-talet fram till 80-talet. Stilar som man kanske är uppväxt med eller iallafall mött hos far- och morföräldrar.

Att retro är en stil som är starkt på frammarsch är det ingen tvekan om. Detta både inom inredning, retrospel och kläder. Så fort en inredningsstil växer så kommer även burkar och förpackningar i samma stil.

Snygg telåda i trä

Så länge som te har serverats har telådor i trä funnits. Det var det enda sättet att förpacka te innan plast slog igenom och plåt blev relativt billigt. Trälådorna kan köpas i ett flertal prisklasser med allt från några tior till att priset ligger på flera hundra.

Men måste man ha teburkar?

Det är lätt att tro att teburkar enbart används för att de är snygga. Men så är det inte. De fyller minst sagt en praktisk funktion. Riktiga teburkar är ljustäta vilket gör att solljuset inte sipprar in i lådan. Dessutom håller de doft och smak kvar i teet. Men kom ihåg att om du har flera olika påsar i en telåda så kan de ta smak av varandra.