Mat

Överraska med en tårta på Fars dag

Om några veckor är det Fars dag. Klassiker som strumpor, slipsar eller smörknivar som gjorts i träslöjden av barnen brukar visserligen gå bra hem. Kanske kan det dock vara läge att testa något nytt? En vacker och god tårta gör att dagen känns betydligt mer högtidlig än vad den kanske gör annars.

Prinsesstårta

Prinsesstårtan är något som de allra flesta tycker om. Dessutom är det en tårta som många förknippar med just kalas och festligheter. Det går att modifiera den på olika sätt – till exempel med strimlor av choklad på toppen – men de flesta väljer kanske att köra på den klassiska och enkla modellen.

Att göra en prinsesstårta fungerar för nybörjaren. Det krävs inga avancerade dekorationer eller annat finmotoriskt arbete i köket. När du har gjort tårtbotten gör du fyllningen, varefter du slutför garneringen genom att lägga på marsipanlocket samt en ros. Om du vill, kan du också smälta choklad och spritsa den över tårtan. I och med att det är Fars dag kanske du dock vill experimentera lite med garneringen. Läs mer om detta längre ned i texten.

Gräddtårta

En enkel gräddtårta är även det något som kan uppskattas av de allra flesta. Precis som prinsesstårtan kan även en nybörjare få till rätt bra exemplar av dessa. Rekommenderat är att ha en elvisp, eftersom det blir en hel del vispande och rörande. En gräddtårta kan med fördel garneras med färska bär av olika slag.

Garnering

Hur tårtan ska garneras beror till stor del givetvis på vilken tårta det är. Något som är populärt är att göra bildtårtor, vilket finns i många olika motiv att välja. Det finns alltifrån fotbollsklubbar och bilar till olika tårtdekorationer med Babblarna. Det sistnämnda kanske dock passar bäst om det finns ett barn i familjen som fyller år kring samma period. Det går också att göra collage. Således kan halva tårtan vara fars favoritfotbollsklubb, medan den andra halvan är Babblarna eller något som familjen gemensamt tycker är roligt.

Allmänna tårttips

  • Ta ut ingredienserna ur kylen en stund innan du börjar. Riktigt kallt smör blir till exempel svårare att mixa med socker, och ägg blir lättare att vispa när det är närmre rumstemperatur än kyltemperatur.
  • Använd så färska ingredienser som möjligt. Visserligen räcker till exempel mjöl länge – men se till att titta på bäst före-datumet innan du blandar ner det i smeten.
  • Följ recepten till punkt och pricka, om du inte är erfaren. Det är lätt att experimentera lite på egen hand, men många recept är välkomponerade. Det kan finnas en anledning till att du just ska använda stora frukostägg eller osaltat smör, till exempel.

Lycka till!