En Calvados till kaffet kan vara den perfekta avslutningen till en bra middag och anses av många vara mer prisvärt än exempelvis konjak. Men vad är egentligen Calvados och vad finns det för skillnader mellan olika märken?
Calvados är ett brännvin gjort på äpplen i Calvados i Normandie som ligger i norra Frankrike. Namnet Calvados är skyddat för drycken till just denna region på samma sätt som exempelvis Champagne och Konjak.
Tillverkning av Calvados
Calvados destilleras av cider gjord av speciellt odlade och utvalda äpplen. Det är inte ovanligt att en Calvadostillverkare använder över 100 olika sorter av äpplen till sin Calvados. Lite beroende på märke destilleras den senast en eller två gånger för att slutligen lagras på ekfat innan den buteljeras.
Idag finns det relativt många märken på både Systembolaget och krogen men om du frågar efter en ”Calva” till kaffet nästa gång du är på restaurang kommer du antagligen inte få frågan om vilket märke du föredrar.
Skål!