Dryck

Bubbel

Fransosernas mousserande vin, Spanjorernas Cava, Italienarnas Prosecco och Tyskarnas Sekt, alternativen är många fler än vad som går att härledas från de flestas bubbelkonsumtion.

”I drink Champagne when I win, to celebrate… And I drink Champagne when I lose, to console myself.”

Orden är Napoleon Bonapartes. Napoleon talade visserligen om Champagne, men det bubblande vinet finns i så många fler ofta bortglömda tappningar.

Champagne

För det festliga tillfället är det givetvis lätt välja den klassiska Champagnen och det mytomspunna vinområdets rykte tvättas in så lätt bort. Den generella rekommendationen gällande Champagne är att välja nivån över det billigaste alternativet. Flera märken har en vintage som är väl värd den extra hundralappen. Tyvärr har inte det ekologiska odlandet riktigt nått det klassiska vindistriktet i samma utsträckningen som många andra.

Dom-Perignon

Prosecco

Bland Prosecco finns numera otaliga ekologiska alternativ vilket särskilt uppskatta då vindruvor tillhör det som besprutas mest under tiden det odlas. Prosecco var tidigare namnet på en druva som odlades i Veneto-regionen men för att undvika ihopblandning med det populära bubblet bytte namn till ”Glera” 2009. Prossecon finns som svagt bubblande i form av frizzante, och mer bubblande som spumante. Proseccon har mycket att erbjuda och är lätt att snöa in sig på.

Sekt

Bättre tysk sekt kan vara lite svårt att få tag i. Man skall leta efter den som är flaksjäst, som Champagne och inte den som är jäst i tankar. De billigare varianterna kan man hitta på Systembolaget medan de bättre kräver ett krogbesök. Tyskarna kan då leverera något mycket annorlunda med mycket karaktär.

Cava

Många är vi som har förlustat oss i Cava när tapas och pinchos åker ner. Cavan kallades tidigare för ”Spansk Champagne” då regelverken är snarlika men sedan EUs lagar om ursprungsskydd bytte det namn till Cava, som kommer av det katalanska ordet för ”källargrotta”. Oftast kommer Cavan av Parellada, Macabeo eller Xarel-Io samtliga med sin alldeles egna karaktär. Ett par varianter finns även av Chardonnay, Monastrell och Pinot Noir.

Här finns en för många ny värld att utforska!