Barcelona är en av de absolut populäraste städerna att besöka för oss svenskar. Det finns självfallet massor att äta och dricka i Barcelona men när det gäller maten är det en vanlig missuppfattning att tapas är typisk Katalanskt. Matkulturen i Katalonien skiljer sig på många sätt från den spanska och just tapas är inte typiskt […]
Bubbel
Fransosernas mousserande vin, Spanjorernas Cava, Italienarnas Prosecco och Tyskarnas Sekt, alternativen är många fler än vad som går att härledas från de flestas bubbelkonsumtion. ”I drink Champagne when I win, to celebrate… And I drink Champagne when I lose, to console myself.” Orden är Napoleon Bonapartes. Napoleon talade visserligen om Champagne, men det bubblande vinet […]
Stout
Stout är kanske inte den mest vanligt förekommande drycken på en svensk pub men i Storbritannien och Irland är den omåttligt populär. En stout, som är en sorts öl, kännetecknas av sin mörka färg som kommer från en förhållandevis hög andel rostat omältat korn och rostad malt i bryggprocessen. Ursprungligen kommer denna dryck från Irland […]
Tartar – Rått är Gott!
En populär förrätt som återfinns på många svenska krogar är ”Tartar” som det kallas. Det syftar oftast till den klassiska råbiffen som görs på innanlår av nöt, finns både som skivad eller mald färs. Biffen eller skivorna kryddas generöst med salt och svartpeppar. Välj gärna en äggula som tillbehör tillsammans med finhackad lök och kapris. […]
Ostbrickan
Att någon timme efter middagen eller istället för dessert ta fram en ostbricka har blivit mer och mer vanligt i det svenska mathemmet. Ostarna är många och variationsmöjligheterna likaså. Ett lätt misstag vid delikatessdisken i butiken är att plocka på sig för mycket ost av för många sorter. Härav kommer en rekommendation som håller både […]
Manhattan
Manhattan är en riktigt gammal trotjänare till cocktail som hängt med ända sedan 1800-talet. En klassisk Manhattan innehåller bourbon, vermouth och en skvätt angostura bitter. Efter att den rörts om med is ska den sedan silas ner i ett klassiskt cocktailglass. Som dekorering används ofta ett körsbär. Varför namnet Manhattan? Enligt legenden skapades cocktailen i New York […]
Dry Martini
En av de kanske absolut mest klassiska drinkar. Perfekt medan man går igenom menyn på restaurangen eller varför inte som välkomstdrink till gästerna hemma. Drinken har fått en kult kring sig och historierna om dess uppkomst är flera. Den mest delade är att en barchef vid namn Martini di Arma diTaggia hittade på den arbetandes […]
Att göra en Mojito
Undrat hur du gör en Mojito? Se videon nedan.
Apfelstrudel
Äppelkaka är en favorit hos många svenskar men åker du ner i Centraleuropa är det en Apfelstrudel man beställer in som efterrätt. Apfelstrudel (eller äppelstrudel) är ursprungligen ett österrikiskt bakverk men vanligt i Tyskland, Tjeckien och närliggande länder. En Apfelstrudel är oftast gjord på en tunn smördeg (ibland mördeg) med en fyllning av äpplen. Oftast […]
Calvados
En Calvados till kaffet kan vara den perfekta avslutningen till en bra middag och anses av många vara mer prisvärt än exempelvis konjak. Men vad är egentligen Calvados och vad finns det för skillnader mellan olika märken? Calvados är ett brännvin gjort på äpplen i Calvados i Normandie som ligger i norra Frankrike. Namnet Calvados […]